Paragliderklubben Valhalla 77
Paragliding er en vild, sjov og billig luftsport

Velkommen til en verden af spændende oplevelser og gode klubkammerater

Valhalla 77 er en af de største paragliderklubber i Danmark, og vi glæder os til at dele vores begejstring og fællesskab med dig. Her finder du mere information om hvordan du kommer i gang, og når du er klar til at tage springet og flyve med os kontakter du klubben her. 

Paragliding er en af de mest fantastiske måder for mennesket at flyve på

I denne flyveform er man i direkte fysisk kontakt med det materiel og de naturkræfter, der gør det muligt at flyve.

Siden sportens pionertid i slutningen af 1970´erne har sporten udviklet sig fra at være en livsfarlig ekstremsport til i dag at være en meget sikker flyveform, når pilotens uddannelseskrav er opfyldt. I Danmark er der ca. 500 piloter.

Uddannelse til paragliding pilot i Danmark

foregår under Safe-Pro-systemet, der er den internationalt godkendte uddannelse for paragliderpiloter. Paragliderpiloterne i Danmark er alle organiseret under Dansk Hanggliding og Paragliding Union. Regler og retningslinier for vores flyvning udarbejdes i samarbejde med Trafikstyrelsen (Det tidligere Statens Luftfartsvæsen)

I praksis udøves sporten i fire forskellige hovedformer

Pilotens udstyr er i hovedtræk det samme, men startmetoderne og de naturkræfter og vindtyper der udnyttes i flyvningerne er meget forskellige.

Ved skræntflyvning benyttes pålandsvind der presses opad pga. landskabets form - typisk en skrænt ved kysten. Starten foregår ved at piloten trækker paraglideren op i vinden som en drage og derefter går roligt ind i løftezonen på kanten af skrænten og flyver. 

Skræntflyvning kan flyves hele året på alle kystskrænter, og kræver at der er en let til jævn pålandsvind. 

Ofte foregår flyvningen efter aftaler indgået med Naturstyrelsen samt evt. lokale ejerforeninger og grundejere.

På Sjælland er der omkring 30 steder vi kan starte fra, og det er en pragtfuld måde at nyde den smukke danske natur fra en anden vinkel end de fleste andre ser den!

I termikflyvning udnyttes en anden naturlig vindressource, nemlig de opadgående varmestrømme der dannes af solen og som i højderne danner skyerne. Dette er nøjagtig den samme type flyvning som svæveflyvere benytter sig af.

I denne flyvetype skal man op i en vis højde før de opadgående strømme har akkumuleret styrke nok til at løfte et fly eller en paraglider og til dette formål bruger man i Danmark et optræksspil. 

I bjergområder er der startsteder oppe på bjergene, og mange af klubbens piloter tager ofte til Alperne. Nogle rejser også til fjernere destinationer, som f.eks. Mexico, Australien, Sydafrika eller Himalaya.

Flyvning er kun tilladt udenfor de enkelte lufthavnes kontrol-områder, eller inden for disse kun hvis der er indgået særaftale med lufthavnens kontroltårn om det. Kastrup Lufthavns TMA strækker sig over det meste af Sjælland og slutter i vestlig retning omkring Jyderup og Tølløse. Derfor flyver mange Valhalla piloter også optræk på flyvepladsen i Tølløse.

Motorflyvning er er en flyveform hvor piloten spænder en motor på ryggen, og på den måde kan flyve uafhængig af termiske eller dynamiske opvinde. Motorflyvning foregår kun i vindstille forhold - oftest om morgenen og om aftenen. 

Motoren er en 2-taks der yder fra ca. 14-25HK. Den vejer +20kg, og det kræver derfor en god fysik for at kunne starte, idet du skal være i stand til at løbe med motoren plus øvrig udrustning, altså op mod 30kg på ryggen.

Acro er en form for "kunstflyvning" hvor piloten flyver med en yderst manøvredygtig vinge, og laver figurer som loop, spin, tumbling, wingower, SAT og andre figurer.

Der er meget få danske acro piloter, da det mest sikkert trænes over vand og i meget stor højde. I Valhalla77 kan den disciplin trænes ved optræk fra vores båd Njörðr der med et pay out spil bringer dig i 800m højde.